De Kort Van Schaik.Studio Typisch Wonen


In Nederland woont 58 procent van de bevolking in een rijtjeshuis, een woningtype met een efficiënte en passende configuratie voor het klassieke gezin. Anno 2022 zijn huishoudens echter diverser. Denk aan: alleenstaanden, woongroepen, samengestelde gezinnen, etc. Er is nood aan nieuwe woningtypes die ook passend zijn voor deze doelgroepen.

De gemiddelde Nederlander woont tevens buitengewoon groot, terwijl er veel woningen bijgebouwd moeten worden. Omdat doorgaan op deze voet niet duurzaam is, zullen we compacter en minder grondgebonden moeten gaan wonen. Tel dit op bij de nood aan nieuwe woningtypes en er tekent zich een opgave af om kleine tot middelgrote woningtypes te ontwerpen die zich lenen voor diverse vormen van bewoning.

De studenten van Studio Typisch Wonen hebben gewerkt aan deze opgave. Ze richtten zich bij uitstek op de plattegrond en het interieur van woningen. Ruimtelijke werking en de beleving van het wonen stonden zo centraal. De kwaliteiten en beperkingen van bestaande woningen zijn onderzocht door plattegronden al tekenend te analyseren en interieurmaquettes te bouwen. De hierbij ontwikkelde kennis is gebruikt om tot nieuwe woningtypes te komen. Elke student heeft uiteindelijk één woning ontworpen die geschikt is voor twee verschillende huishoudens van minimaal 4 personen.

Download PDF met de resultaten van de studio

Link naar artikel over de studio op Archined


Opdrachtgever
Type
Start
Team

Studenten


Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB)
Semester studio architectuur
2022
Robert-Jan de Kort, Sander van Schaik, Andrea Prins, Max Hart Nibbrig

Bilal Alkhatib, Usama Al-Dayri, Hendrik Benjamins, Bilal Berkane, Andreas Buijs, Juliette den Breejen, Lynn Heeren, Anne Ketelaar, Lisa Schepers, Tim van Dijk, Ivo van Doorn, Okan Yilmaz